Det här är farfarsbloggen

Jag startade denna blogg för att...

onsdag 4 april 2012

Farfarsbloggen 2012-04-04

FARFARSBLOGGEN 10                                             
Om   barnets rädslor
Jag undrar ibland om barn i allmänhet är rädda. De borde vara det med tanke på alla faror som lurar. De är ju också så skyddslösa. De största hoten kommer från vuxna människor som ägnar sig åt  maktutövning, lurendrejeri, indoktrinering. vanskötsel  och ansvarslöshet mm m m.
Jag var rädd för många saker när jag var liten. I mitt fall kan det ha att göra med att jag till stor del mellan tre och sex år uppfostrades av s k "jungfrur". På den här tiden, i början av 30-talet var det vanligt - inte bara bland överklassen, utan även inom den burgnare medelklassen - att ha jungfru. Där uppstod många kulturkrockar och anledningar till misshälligheter mellan arbetsgivare och anställda. Jungfrurna var ett ständigt återkommande samtalsämne mellan min mor och hennes väninnor vid de ganska ofta förekommande så kallade kafferepen. Då fanns det alltid någon eller några som hade historier att berätta, lustiga eller tråkiga. Det kunde handla om missförstånd, bristande fattningsgåvor hos den anställda, liksom slarv och lättja, ignorans eller uppstudsighet. Ofta var jag med och fick höra de här historierna, där de närvarande damerna ofta glömde det gamla ordstävet att "små grytor har också öron". Efteråt har jag förstått att det  nog inte alltid var så lätt att vara jungfru. Ibland hör man solskenshistorier om någon som fått anställning i en familj, snabbt blivit som en familjemedlem och stannat kanske ett halvt liv eller mer, Jag känner till ett par sådan fall, men jag tror att de är sällsynta.
Här är en av min mammas favorithistorier, som alltid väckte stor munterhet: En nyanställd yngre kvinnsperson berättade efter någon tid att hon var naturist, kände sig ofta varm i köket och undrade om det kunde accepteras att hon tog av sig kläderna, i varje fall på överkroppen. Mamma var visserligen mycket vänlig, humoristisk och generös person, men hon var också som man säger en mycket anständig person. Hon sa att det kanske skulle uppskattas av "ingenjören",  som min pappa kallades för, men det gick verkligen inte för sig.
Det fanns alltid en latent spänning mellan "matmor" och anställd, beroende på olika saker, som åldersskillnad, kulturell bakgrund utbildningsnivå och temperament. Den här spänningen tog i min familj sig uttryck i att flera av våra jungfrur - och det var åtskilliga som passerade - var elaka mot mig när mamma inte var hemma. Och hon var verkligen ofta borta. Hon hade många väninnor, hade jobbat som sekreterare på Utrikesdepartementet. Hon hade ett rikt nätverk som måste uppehållas med luncher, handlingstrippar (företrädesvis på NK) och många kaffe- eller tebjudningar. På kvällarna blev det ofta film- eller teaterbesök, liksom bjudningar  och restaurantbesök. Vid alla dessa tillfällen var det jungfrun som "hade jour", och som jag var utlämnad till. Liksom min fem år yngre bror Bengt, men han var till en början så liten att det inte lönade sig att vara elak mot honom. Han var dessutom gulligare än jag, som ofta "hittade på dumheter",  bygga kojor under borden, spruta vatten i badrummet, föra oväsen med leksaksinstrument mm. Det var mycket lämpligt att ta ut sin frustration i jobbet på mig. Jag var dessutom ett tacksamt mål. Jag var mycket mörkrädd, grundlagt tidigt av hemska sagor och att tvingas gå och lägga mig ensam i ett kolmörkt sovrum. Denna svaghet upptäcktes snabbt av mina plågoandar. Jag blev ofta instängd i någon mörk garderob, när mina "skötare" tröttnat på något av mina upptåg. Ofta låste de in sig på sitt rum och lät mig själv husera i den ganska stora och mörka våningen. Ett populärt nöje var att ta med mig på den dåligt upplysta vinden, där  ljuset slocknade ganska snart efter att man tänt. Min följeslagare  gömde sig i någon mörk vrå och hoppade skrikande fram efter en lång stund, gärna utklädd i något skrämmande plagg och med någon konstig huvudbonad. Sånt sätter sina spår. Om jag berättade för mamma slog hon i allmänhet bort det  med: - Dom skojar bara. Det är inget farligt. Men hon reagerade faktiskt en gång, när jag nån gång i femårsåldern hade blivit utelåst på balkongen iklädd pyjamas och badrock. Jag reagerade så häftigt att jag med knuten näve lyckade spräcka glasrutan. Då kom det till en uppgörelse när mamma kom hem. Jag har ingen aning om hur den avlöpte.
Angående mörkrädslan kan jag berätta att jag fortfarande är mörkrädd och högst ogärna sover ensam i totalmörka rum. På ensamma hotellrum har jag alltid en lampa tänd.
Ett av de värsta hoten var skräddaren mitt över gatan på Heleneborgsgatan, där mamma lät sy en del kläder. Jag tvingades ofta medfölja. Det var synnerligen skrämmande besök. Bakgrunden var en klassisk illustrerad bilderbok som hette Pelle Snusk. Den var skriven och illustrerad av en läkare och psykolog i Tyskland. Boken gavs första gången ut i mitten på 1800-talet. Författaren hette Heinrich Hoffen. Boken blev en stor försäljningssuccé i en rad länder, bl a Sverige (finns fortfarande i handeln). Den kom att säljas i miljontals exemplar. Den handlar om den stygge gossen Pelle som inte vill låta klippa varken hår eller naglar och som väger på stolen vid matbordet och även gör en hel del andra olämpliga saker, som, att gå med näsan i vädret t ex, allt med fruktansvärda konsekvenser . I fallet med håret och naglarna tillkallas  en man, som väl skall föreställa frisör, men som jag tolkade som skräddare eftersom han hade en så ohyggligt stor sax, och som kom för att klippa gossens naglar. Tyvärr klippte han fel och klippte av en bit av gossens fingrar. Man såg hur blodet rann ner på golvet.. Jag hade inga långa naglar, tvärtom jag bet på naglarna och fick bannor av min mor för detta. Lika illa som att låta naglarna växa sig för långa och var klart också i riskzonen för åtgärder. När jag första gången kom till skräddaren och såg hans ohyggligt stora sax var jag fullkomligt övertygad om att jag var utsatt för en komplott och att det bara var en tidsfråga innan han skulle börja jaga mig med saxen.
Målgruppen för boken angavs till 4-6 år. En "moralisk uppbyggelsebok", som torde ha förpestat tillvaron för många generationer av små gossebarn.
                                        
                                                              Fortsättning följer...(på söndag)

söndag 1 april 2012

Farfarsbloggen 2012-04-01

FarfarsBLOGGEN 9
forts. Farfars barn
Pappa hade en syster, Karin (gift Wickbom). Det var hon som var fast övertygad om att vi var oäkta släktingar till familjen Bernadotte. Hon var inte knäpp, men hade mycket livlig fantasi. Hon var lång och smal, lite manhaftig i sina maner. Älskade att promenera. Hon höll noga koll på sina utgifter, både stora och små, men det var inte av den anledningen hon föredrog att gå framför att åka spårvagn eller buss. Hon kunde gladeligen ta en promenad från Kungsholms kyrkoplan, där hon bodde, till oss som bodde långt ute i Mälarhöjden, en spatsertur på bortemot två timmar. Hon var mycket impulsiv och hade en olycklig förmåga att ständigt hamna i trubbel. Då vände hon sig oftast till min kloka mamma. 

Faster Karin hade pippi på landställen, som hon köpte runt om i landet på mycket udda ställen. Efter en kort tid brukade hon ångra sig och ville sälja. En gång upptäckte hon att stället hon just köpt inte låg långt från en vid vissa vindriktningar rätt illaluktande hönsfarm, som hon inte hade märkt före köpet. Då ville hon sälja och det blev förstås med förlust. Hennes impulsivitet försatte henne i en mer eller mindre ständig köp- och säljkarusell.       Hon hade en son, Nils-Olof, som var ungefär jämngammal med mig. Han tog mycket lätt på skolarbetet, och lyckades endast med stor möda krångla sig från den ena klassen till den andra i Norra Latinläroverket. Han hade också en dragning till att, som man säger, hamna i dåligt sällskap.  Jag var kanske inte något riktigt dygdemönster alltigenom, men hade hyggliga betyg och tyckte mestadels bra om att gå i skolan och var  en socialt någorlunda välanpassad gosse. Faster Karin framhöll ofta detta för sonen Nils-Olof och undrade varför inte han kunde vara som jag, vilket inte var bra för min kusins och min relation. När vi träffades, vilket under en period var ganska ofta, visade han på olika sätt att jag inte hörde till hans favoriter.                                                                                                                            En gång blev jag hembjuden till en kamrat i Södra Latin. Jag blev lite förvånad, eftersom vi inte umgicks i skolan och inte ens gick i samma klass. Men det var något han ville visa mig, vad det nu var, så jag accepterade och följde med honom hem. Hans mamma bjöd på mat och då kom vi att tala om familjen Wickbom. Hon sa att hon kände dem och ställde en rad triviala frågor om deras hälsotillstånd, fritidsintressen, vad de gjorde på semestern, hur det gick för Nils-Olof i skolan  etc. Jag tyckte att det var en aning underligt att vi skulle prata så mycket om Wickboms, men tänkte inte mer på det. Något senare berättade min mamma att faster Karin och hennes man fått ett brev, som bara var ett i en rad brev, som innehöll krav på pengar. Ett utpressarbrev, sa min faster. I brevet framgick det att flera uppgifter om familjen Wickbom kunde härledas till mig. Det förhöll sig så att Karins man, som var en högt uppsatt jurist, en gång haft ett förhållande med en kvinna, som alltså var min skolkamrats mamma. Förhållandet resulterade i ett barn, en flicka. Alltså en syster till min skolkamrat. Breven till Wickboms innehöll krav om pengar med hänvisning till dotterns behov. Skälet till att faster man ville hemlighålla sitt utomäktenskapliga barn var enligt mamma att det inte kunde accepteras att en man i  hans ställning hade gjort några "snedsprång" Jag tyckte naturligtvis inte om att ha blivit indragen i detta, även om jag inte hade berättat några farliga hemligheter, utan på förfrågan bara svarat om helt vardagliga saker. Men min faster och hennes man  var mycket upprörda över att jag över huvud taget talat om dem med "den här förskräckliga människan".                                                                                                                              Ibland kommer jag att tänka på den här händelsen, som jag ofrivilligt drogs in i. Det kan ha varit så att det som min faster kallade "utpressarbrev" i själva verket var legitima krav på bidrag till försörjning och utbildning av ett gemensamt barn. Men det får jag aldrig veta.
                                                                *
Pappas  yngsta bror hette Gottrid Boberg. Honom har jag bara hört talas om. Han emigrerade på 20-talet till Canada. Jag var själv lite nyfiken på denna familjegrens historia. Jag har via Facebook  kontakt med hans dotterdotter Lisa. Jag bad henne berätta lite kort. Här är hennes svar:                                                                                                                                       

den 21 mars 04:41
Hello Lasse! My grandfather, Johann Gottfrid, was born in Lovö,Drottningholm, Sweden in 1897. He married Elin Andersson, whom he had met at the Swedish Club in Copenhagen while holidaying in Denmark. Elin was born in May of 1893 in Halmstad, Sweden. Elin moved to Denmark around 1914 and worked as a maid in a hotel, and then in a home that housed two brothers of the Siamese Royal Family. Everyone in the household died during the Spanish flu epidemic, with the exception of Elin and the father of the household.
Elin married Johan Boberg and the couple emigrated to Canada, settling in Vancouver where their son John Martin was born on Dec. 30th, 1921. They planned to return to Sweden in 1927, but John broke his leg at a farewell party the evening before their departure. John recovered in Vancouver General Hospital for 3 months, and plans for the return to Sweden were never renewed. Johan and Elin never returned to Sweden. Johan worked as a gardener and also held down various jobs in a sawmill and shipyard.
John Boberg married Eileen Houghton on Sept. 23, 1950. John was a gardener and also taught landscaping at night school for many years. They had two children, Michael Karl, born August 19, 1953 and Lisa Anne, born January 5, 1959. Lisa married Douglas Smith on February 6, 1990. She and Doug have two children, Hillary Anne, born June 1, 1990 and Bobby Douglas, born July 8, 1994. Michael died suddenly on February 29, 1996 of an undiagnosed brain infection. John Boberg died in 2004 at the age of 83. Eileen Boberg continues to be active as she approaches her 91st year. Lisa is a writer and homemaker. Hillary attends UBC and is tentatively planning to be a speech pathologist. Bobby attends high school and is interested in kinesiology. Lisa, Hillary and Bobby are the only known bloodline relatives to the Boberg family in Sweden.

Love from Lisa                   Thank you Lisa!

den 21 mars 04:48
                                                                                   Fortsättning följer.../på onsdag/